+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 12 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 169

Temat: Antykoncepcja i aborcja - wasz pogląd na ten temat

Glosujmy na PO efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci Avatar efis
    Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    27

Domyślnie Antykoncepcja i aborcja - wasz pogląd na ten temat

Jestem praktykującym katolikiem i z racji tego powinienem być przeciwny aborcji i antykoncepcji.
    Ale??

1. Jestem przeciwny aborcji
    2. Jestem za antykoncepcją (środki nieporonne) - zasada wyboru mniejszego zła: lepiej zapobiegać, niż potem problem z niechcianą ciążą lub niechcianym dzieckiem.

Oficjalnie Kościół nie dopuszcza antykoncepcji (poza naturalną) pod żadną postacią, ale nie spotkałem jeszcze ksiądza, który ostro by to potępił (poza środkami poronnymi).

Jakie są wasze zdania na ten temat.
    Jak się zabezpieczacie przed niechcianą ciążą?

Najpopularniejsze wątki w tym dziale:

Sentyment molestuje dzieci SaiykoPat Świecący przykładem SaiykoPat Świecący przykładem SaiykoPat Świecący przykładem
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    31

Domyślnie

Cytat Napisał efis
    Jestem praktykującym katolikiem i z racji tego powinienem być przeciwny aborcji i antykoncepcji
    jakbys byl praktykujacym to temat antykoncepcji wogole by cie niedotyczyl bo po 1: dopiero po slubie a po 2:tylko w celach prokreacji

a co do tematu to 2xtak

Glosujmy na PO efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci efis  - Chcesz mieć z nim dzieci Avatar efis
    Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    27

Domyślnie

Cytat Napisał SaiykoPat
    efis napisał/a:
    Jestem praktykującym katolikiem i z racji tego powinienem być przeciwny aborcji i antykoncepcji
    To że jestem praktykujący, to nie oznacza że nie mogę mieć innego poglądu na ten temat - co zręsztą napisałem

Sentyment obciaga psom SsMyQ Człowiek z aspiracjami Avatar SsMyQ
    Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    23

Domyślnie Re: Antykoncepcja i aborcja - wasz pogląd na ten temat

Cytat Napisał efis
    Jestem praktykującym katolikiem i z racji tego powinienem być przeciwny aborcji i antykoncepcji.
    Ale??

1. Jestem przeciwny aborcji
    2. Jestem za antykoncepcją (środki nieporonne) - zasada wyboru mniejszego zła: lepiej zapobiegać, niż potem problem z niechcianą ciążą lub niechcianym dzieckiem.

Oficjalnie Kościół nie dopuszcza antykoncepcji (poza naturalną) pod żadną postacią, ale nie spotkałem jeszcze ksiądza, który ostro by to potępił (poza środkami poronnymi).

Jakie są wasze zdania na ten temat.
    Jak się zabezpieczacie przed niechcianą ciążą?
    jak kazdy rozumny człek jestem przeciwny niemysleniu przy "robocie"
    Ludz został tak skonstrułowany by mógł sam decydowac o swoim losie ,wiec pytanie takie mam ,dlaczego ludzie nie mysla przed faktem tylko po fakcie.
    latanie ,bieganie ,ginekolog,tabletki Wczesno Poronne...
    a jak już nic sie nie da zrobić to aborcja....

Aborcje bym przeprowadzil na muzgu tego co nie myslał !!!!

są ogólno dostępne środki antykoncepcyjne,Prezerwatywy nie sa drogie ale przeliczając tabletki a prezerwatywy wychodzi to samo czyli miesiecznie około 26-30 zł i mamy głowe lzejsza o duzy problemik czasu przyczłego

wiec ,aborcja nie była by potrzebna gdyby nie fakt ze ludzie nie umieja myslec.
    skoro mysli to zabezpiecza sie ,inną sprawą jest kosciół który w tym przypadku jest niczym innym jak strona totalnie bierna tylko słownie nalegajacą i przekonujaca do grzechu...
    ale czy księza nie grzeszą..??

Qrde temat rzeka

niewazne

księza nakazują ,ale co oni moga ,moga przekonac mochery które to juz sa po menopauzie i oczywistym jest ze prokreacja jest już poza ich zasiegiem.

młodzi ludzie ,myslący ida do ginekologa,maja taletki badz inne anty i wiedzą ze moga spokojnie spać.

Aborcja w jednym jedynym przypadku jest potrzebna ,gdy dziecko jest faktem GWAŁTU.
    tu nie ma o czym polemizowac ,sprawa jest jasna ,kobieta ma wolny wybór...

wiec kosciół niech sie schowa (choc jestem wierzacym ) ,jest tak samo grzeszny jak i zwykli ludzie ( a moze nawet bardziej grzeszny)

Sentyment molestuje dzieci SaiykoPat Świecący przykładem SaiykoPat Świecący przykładem SaiykoPat Świecący przykładem
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    31

Domyślnie

Cytat Napisał efis
    Cytat Napisał SaiykoPat
    efis napisał/a:
    To że jestem praktykujący, to nie oznacza że nie mogę mieć innego poglądu na ten temat - co zręsztą napisałem
    no to ja sobie napisze tak : przestrzegam prawa ale mam inny poglada na temat tego czy kradziez portfela to przestepstwo, niezgadzam sie z takim podporzadkowaniem i dlatego kradne sobie portfele ale uwazam ze postepuje zgodnie z prawem, czujesz analogie?

Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    27

Domyślnie

Cytat Napisał SaiykoPat
    Cytat Napisał efis
    Cytat Napisał SaiykoPat
    efis napisał/a:
    no to ja sobie napisze tak : przestrzegam prawa ale mam inny poglada na temat tego czy kradziez portfela to przestepstwo, niezgadzam sie z takim podporzadkowaniem i dlatego kradne sobie portfele ale uwazam ze postepuje zgodnie z prawem, czujesz analogie?
    rozumiem do czego zmierzasz, ale antykoncepcja jest bardzo delikatnym tematem dla samego kościoł. Nie można w tym przypadku powiedzieć to jest białe a to czarne. Trudno to porównywać z łamaniem prawa - kradzieżą.
    Ale masz rację oficjalne stanowisko Kościoła jest na dzień dzisiejszy jednoznaczne

Do I really even love you... juSta Laureat pokojowej nagrody juSta Laureat pokojowej nagrody juSta Laureat pokojowej nagrody juSta Laureat pokojowej nagrody Avatar juSta
    Na DoFo od
    Sep 2005
    Siła Reputacji
    29

Domyślnie

krótko- aborcja nie, antykoncepcja- jak najbardziej :P
    ..or do I really love your brain?

Here I am ... Józefina Człowiek z aspiracjami Avatar Józefina
    Na DoFo od
    Feb 2006
    Siła Reputacji
    21

Domyślnie

Wszystko powinno byc dozwolone. Kazdy ma swoj rozum i wybiera to co uwaza za sluszne. Jestem jak najbardziej za aborcja, co nie znaczy ze sama by tego dokonala. Ale jestem przeciwna narzucaniu innym ludzi swoich wartosci. Kazdy sam powinien decydowac o sobie. Takie sprawy nie powinny byc prawnie uregulowane

To samo dotyczy antykoncepcji, praktykujacy katolik powie NIE, niedokonca praktykujacy powiemu CZEMU NIE. A ja nie jestem ani drugim wiec mowie TAK

bywam niegrzeczna wenus High Level wenus High Level wenus High Level wenus High Level wenus High Level wenus High Level
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    30

Domyślnie

Zastanawia mnie jedno-czy gdyby to faceci zachodzili w ciaze nie przybyloby zwolennikow aborcji?
    Nie mam konkretnego stanowiska za czy przeciw bo mam watpliwosci...
    dlaczego ci ludzie,ktorzy z takim przekonaniem wysylaja innych na wojny,na ktorych zabijani sa i starzy i dzieci,ci sami, ktorzy nie wahaja sie uzyc broni niszczacej nieraz cale wioski decyduja co kobieta powinna zrobic ze swoja ciaza
    Straszna jest juz sama mysl,ze musi ona wybrac inna droge,ponoszac nieraz konsekwencje(czasami dokonanie aborcji wyklucza ponowne zajscie w ciaze)
    Czy lepszym wyjsciem jest to,ze urodzi i wyrzuci dziecko na smietnik...
    Tak czy tak bedzie winna..
    Antykoncepcja jest najlepszym wyjsciem ale czy zawsze skutecznym?Owszem ryzyko zajscia w ciaze jest bardzo male ale tabletki maja tez swoje ciemne strony-uwierzcie
    Oczywiscie zaden lekarz nam tego nie mowi lub wspomina bardzo oszczednie,ale co jesli to wlasnie ty jestes ta jedna z nielicznych,ktorej zaszkodza?
    Ciezki temat....

Love you E. :* sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody Avatar sabinka
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    33

Domyślnie

Przede wszystkim musze powiedziec ze moje stanowisko to jest stanowiska czlowieka niewierzacego, wiec moze sie roznic:

Jestem za aborcja, bo uwazam ze kto bedzie chcial ja przeprowadzic to i tak przeprowadzi, kto nie bedzie chcial ten nie. ja (juz teraz) nie dokonalabym aborcji gdybym zaszla w ciaze (mowie tu o wpadce, ktore jest i tak malo prawdopodobna bo mysle i stosuje tabletki), ale jak mialam jeszcze niedawno 16 lat to myslalam troche inaczej.. w kazdym razie uwazam ze gdyby aborcja byla legalna to byloby mniej dramatow typu, ze zgwalcona kobieta niby ma pozwolenie na aborcje, ale ma problemy np z jej przeprowadzeniem w normalnych warunkach itd itp... tak samo uwazam, iz powinna byc legalna aborcja w przypadkach kiedy wiadomo, ze dziecko urodzi sie z bardzo ciezka choroba, ktora sprawi ze bedzie cierpialo i ono i rodzina ktora bedzie musiala caly czas byc przy nim.

ogladalam ostatnio taki program o 30 paro latku ktoremu cale zycie robily sie rany na ciele od najlzejszego dotyku (nie pamietam nazwy tej choroby) i ktoremu matka poswiecala doslownie 24h na opieke. sam powiedzial ze gdyby byl na miejscu swojej matki to przeprowadzilby aborcje gdyz jego zycie to po prostu nie jest zadne zycie, tylko cierpienie.

dlatego w takich przypadkach uwazam, iz aborcja tez powinna byc dostepna....
    wiadomo ze zawsze beda kobiety, ktore beda przeprowadzac aborcje bo nie chcialo im sie uzywac tabletek albo kupic prezerwatyw, ale tego pokroju osoby to zrobilyby aborcje nawet gdyby byla ona nielegalna.
    podsumowujac, aborcja - TAK

no a antykoncepcja? oczywiscie ze TAK
    mam akurat taki swiatopoglad ze nie jestem niczym ograniczona zeby miec watpliwosci (aluzja to praktykujacych katolikow)

Cytat Napisał wenus
    Antykoncepcja jest najlepszym wyjsciem ale czy zawsze skutecznym?Owszem ryzyko zajscia w ciaze jest bardzo male ale tabletki maja tez swoje ciemne strony-uwierzcie
    Oczywiscie zaden lekarz nam tego nie mowi lub wspomina bardzo oszczednie,ale co jesli to wlasnie ty jestes ta jedna z nielicznych,ktorej zaszkodza?
    wenus moglabys cos wiecej na ten temat napisac?
    chodzi mi o to czy znasz jakies konkretne przypadki ze cos sie komus naprawde stalo, czy duzo ich?
    bo lekarz lekarzem, ale ulotka tez jest i na niej opisane sa wszystkie ciemne ich strony

Sentyment obciaga psom SsMyQ Człowiek z aspiracjami Avatar SsMyQ
    Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    23

Domyślnie

Cytat Napisał wenus
    Zastanawia mnie jedno-czy gdyby to faceci zachodzili w ciaze nie przybyloby zwolennikow aborcji?
    czemu pijesz do facetów..??
    jak byśmy mieli rodzić dzieci to by nas stwórca inaczej uwarunkował genetycznie.
    widze ze kobiety pędzą w kierunku całkowitego wyzwolenia i zrzuciły by na nas ,pranie sprzatanie ,wychowywanie, rodzenie i co jeszcze...??

ahaa i jeszcze znalezienie czasu na pracę i przynoszenie całej gotoweczki i wręczanie do rączki ...

co z wami Kobiety.
    Obciach jak Chuj, swiniogrzmocie...

Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    27

Domyślnie

Cytat Napisał wenus
    decyduja co kobieta powinna zrobic ze swoja ciaza
    ciąża jest jej, ale czy poczęte dziecko tylko jej?
    Znam historie, gdzie ojciec dziecka chciał się sprzeciwić aborcji "także jego dziecka" - i przegrał.

Love you E. :* sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody sabinka Laureat pokojowej nagrody Avatar sabinka
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    33

Domyślnie

Cytat Napisał SsMyK
    widze ze kobiety pędzą w kierunku całkowitego wyzwolenia i zrzuciły by na nas ,pranie sprzatanie ,wychowywanie, rodzenie i co jeszcze...??

ahaa i jeszcze znalezienie czasu na pracę i przynoszenie całej gotoweczki i wręczanie do rączki ...

co z wami Kobiety.

nie generalizuj, dobrze...?

Na DoFo od
    Jan 2006
    Siła Reputacji
    27

Domyślnie

Przy okazji można założyć osobny temat: kim jest praktykujący katolik: 1. Taki sam człowiek jak wszyscy - z tymi samymi problemami i wątpliwościami 2. Czy może ktoś z innej planety.

Prawie wszystkie posty "czepiają" sie tego zwrotu

Ja jestem praktykujący, a przy tym liberałem - jedno drugiemu nie przeszkadza.

Przy okazji - nie cierpię Radia Maryja

Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    33

Domyślnie

to na pewno nie jest nikt z innej planety, jednak wybiera sobie jako wiare katolicyzm, poniewaz mu pasuje i sie z nia zgadza (bo nie wiem z jakich innych wzgledow) i tym samym przyjmuje jej zasady ... co rowna sie dla mnie z tym ze taki ktos nie powinien byc za antykoncepcja. tylko ze to jest mowa o takim prawdziwym, zagorzalym katoliku. a takich to maaaaalo jest... (ja nie znam nikogo takiego, bo wszyscy ktorych znam sobie ukladaja ta wiare pod siebie, jak wygodnie im jest)

[ Dodano: 17-02-2006, 15:24 ]
    Cytat Napisał efis
    Przy okazji - nie cierpię Radia Maryja
    no i dobrze, bo sluchacze RM to raczej sa dla mnie wlasnie antykatolicy

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)