jak zapewne wiesz droga sabinko nasz organizm moze spalac 3 rodzaje prouktow w celu uzyskania energii. Sa to kolejno cukry, tluszcze i bialka. Cukry sa spalane przy bardzo intensywnych wysilkach oraz ida do spalania na pierwszy ogien. Dzieje sie tak dlatego ze bardzo latwo jest je spalac a przy duzych wysilkach gdy trzeba szybko zdobyc energie wlasnie o to chodzi. Tluszcze sa wykorzystywane przy lekkich wysilkach oraz jako material zapasowy gdy juz sie skoncza cukry. Bialka z kolei sa ostatnia deska ratunku chociaz spalanie ich jest dosyc latwe. Normalnie nie sa wykorzystywane prawie wogole (max 5%) a przy dlugotrwalej glodowce to one sa uzywane.
Z tego co napisalem powyzej wynika ze aby spalac tluszcze trzeba wykonywac delikatne wysilki (tzw. tlenowe) czyli jakis bieg truchtem, plywanie, jazda na rowerze czy inne tego typu rzeczy. Przy biegu sprinterskim bedziesz glownie wykorzystywala cukry. Gdzies czytalem ze Twoje tetno powinno byc w granicach 60-70% CardioMax. Cardio Max to maxymalne bicie serca. Oblicza sie je 220 - wiek (220 to maxymalne bicie serca noworodka). Prawdopodobnie Twoje wynosi okolo 200. Wysilek ktory chcesz podjac powinien byc wiec w graniach tetna 120-140. Mozesz sobie podczas wysilku po 15 minutach zmierzyc tetno (mam nadzieje ze wiesz jak) i sprawdzic czy jest oki.
Zas co do tych pol godziny to nie do konca jest prawda. Zapewne autorowi chodzilo o to ze pol godziny od rozpoczecia wysilku a nie pol godziny dziennie. Ael to i tak nie zawsze jest prawda. Tak jak napisalem tluszcze spalaja sie w momencie zuzycia cukru. to zas zalezy od poziomu cukru we krwi. Jesli zaczniesz cwiczyc zaraz po posilku to bedziesz bardzo dlugo spalala cukier i pol godziny na 100% bedzie za krotko. Jesli zaczniesz cwiczyc 2-3 godziny po posilku to wlasnie ten czas bedzie wynosil okolo pol godziny. Natomiast jesli wstaniesz po nocy i bez sniadania pojdziesz cwiczyc to mozesz nawet po 10 minutach zaczac spalac tluszcz. Rozumiesz teraz?
Przy okazji polecam przed kazdym wysilkiem (jakas godzine - pol godziny przed) wypic mocna kawe/herbate bez cukru ktora zwieksza udzial tluszczu w spalaniu. Zreszta tych odzywek jest mnostwo ale ta jest chyba najtansza.
PS. mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze samym treningiem bez diety i regeneracji niewiele osiagniesz?
Ps2. jak Ty mi sie odwdzieczysz za udzielenie Ci tych "fachowych" informacji? :29:

Odpowiedź z Cytatem