Zastanawiam się, jak bardzo mogę ufać dostawcom VPN. Wszyscy piszą, że ich usługi zapewniają pełną anonimowość, ale czy faktycznie tak jest? Mam na myśli sytuacje, gdy korzystam z publicznego Wi-Fi w hotelu czy na lotnisku. Czy VPN rzeczywiście ukrywa moją aktywność, czy to tylko marketingowa ściema? Jakie są realne zagrożenia przy używaniu VPN i na co zwrócić uwagę, wybierając usługę?*******************************
Najpopularniejsze wątki w tym dziale:
VPN to dobre narzędzie, ale nie jest magiczną tarczą, która sprawi, że staniesz się niewidzialny w sieci. Prawda jest taka, że dostawca VPN widzi cały twój ruch – jeśli nie prowadzi polityki „no logs”, to może przechowywać dane o połączeniach i udostępniać je np. organom ścigania, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dlatego wybór VPN-a jest kluczowy – trzeba sprawdzić, gdzie firma ma siedzibę (czy np. nie podlega pod jurysdykcję krajów z agresywną polityką inwigilacji), jakie ma polityki przechowywania logów i czy kiedykolwiek była zamieszana w wycieki danych.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo w publicznych sieciach Wi-Fi, to VPN faktycznie dobrze chroni przed atakami typu man-in-the-middle, bo szyfruje całe połączenie. Dzięki temu, nawet jeśli ktoś przechwyci ruch, to nie będzie w stanie go odczytać. Trzeba jednak pamiętać, że VPN nie chroni przed wszystkim – np. jeśli masz malware na komputerze, to VPN w niczym ci nie pomoże.
Jeśli szukasz naprawdę bezpiecznego rozwiązania, warto zainteresować się opcją, która łączy VPN z bezpiecznym pulpitem, eliminując ryzyko przechwycenia danych na poziomie lokalnym. Zobacz np. https://itsky.cloud/cart/bezpieczny-pulpit-ai/ – daje dodatkową warstwę ochrony, minimalizując ryzyko wycieków nawet w przypadku zainfekowanego urządzenia.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)