Z tr±dzikiem rzeczywi¶cie nie jest ³atwo, ale warto podej¶æ do problemu holistycznie. Oprócz wizyty u dermatologa, kluczowa jest odpowiednia pielêgnacja i ¶wiadome podej¶cie do diety.

Osobi¶cie mia³am problem z tr±dzikiem ró¿owatym, ale po wielu próbach znalaz³am rozwi±zanie, które naprawdê poprawi³o stan mojej skóry. Je¶li chodzi o naturalne metody, s³ysza³am o dro¿d¿ach – s± bogate w witaminy z grupy B, które wspieraj± regeneracjê skóry i mog± pomagaæ w walce z tr±dzikiem. Nie stosowa³am ich regularnie, ale u niektórych osób daj± dobre efekty.

Za to mogê poleciæ domow± ma¶æ na tr±dzik ró¿owaty, któr± stosujê i która u mnie sprawdzi³a siê ¶wietnie:

Przepis na ma¶æ ³agodz±c±:

1 ³y¿eczka kwiatów arniki lub kasztanowca – zalej 1/2 szklanki wrz±tku i odstaw na 15 minut, potem przeced¼ napar.
Jako bazê zamiast gliceryny u¿ywam ma¶ci konopnej Hiskin z CBD, która dzia³a przeciwzapalnie, ³agodzi zaczerwienienia i regeneruje skórê.
Dodaj napar z zió³, 3 krople witaminy E oraz 2 krople olejku eterycznego z drzewa herbacianego, który dzia³a antybakteryjnie i wspomaga gojenie.
Tê ma¶æ stosujê na noc, a w ci±gu dnia u¿ywam serum Aknea oraz kremu Aknea czeskiej firmy Cannaderm. S± lekkie, ale skutecznie wspieraj± walkê z tr±dzikiem, ³agodz± podra¿nienia i wzmacniaj± naczynka.

Wszystkie sk³adniki – ma¶æ konopn± Hiskin z CBD, kosmetyki Aknea, zio³a, olejki eteryczne – kupujê w Konopnej Farmacji w Poznaniu, ale je¶li nie masz mo¿liwo¶ci, mo¿na je ³atwo zamówiæ online: https://konopiafarmacja.pl/92-masc-konopna.

Z mojego do¶wiadczenia kluczowa jest systematyczno¶æ oraz unikanie czynników dra¿ni±cych – alkoholu, ostrych przypraw czy nag³ych zmian temperatur. To naprawdê robi ró¿nicê!

Spróbuj, mo¿e takie rozwi±zanie Ci pomo¿e! A je¶li stosowa³e¶ ju¿ dro¿d¿e, daj znaæ, czy zauwa¿y³e¶ jakie¶ efekty.

Najpopularniejsze w±tki w tym dziale: