+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Długi a ich przedawnienie

Wyrzucony z DoFo mczay Człowiek z aspiracjami
    Na DoFo od
    Apr 2019
    Siła Reputacji
    0

Domyślnie Długi a ich przedawnienie

Wyrzucony z DoFo dinol Człowiek z aspiracjami
    Na DoFo od
    Apr 2019
    Siła Reputacji
    0

Domyślnie Odp: Długi a ich przedawnienie

Szczerze mówiąc o czymś takim nie słyszałam. Bliski znajomy nabrał sporo chwilówek i nie przedawniały się, musiał je spłacać. W ogóle dla niego spłata chwilówek była problematyczna, gdyż raty były wysokie, a zmienił pracę i mniej zarabiał. Wówczas zdecydował się na skonsolidowanie długu i dopiero w ten sposób uporał się z problematyczną sytuacją

Wyrzucony z DoFo baka Człowiek z aspiracjami
    Na DoFo od
    Jun 2017
    Siła Reputacji
    0

Szczerze mówiąc też pojęcia nie mam, aczkolwiek jeśli dług narasta i odsetki robią się poważne to polecam poczytać jak dogadać się z komornikiem i przedstawić sytuację, tak by nie zajął konta czy majątku. Jest to do zrobienia myślę

kijkami
    Guest

Tak to prawda, dług może się przedawnić po upływie określonego terminu (podstawowy termin przedawnienia wynosi 6 lat). Oczywiście o ile nie wydarzyło się nic co zgodnie z przepisami prawa przerywa bieg przedawnienia. Po rzetelne informacje odsyłam na stronę https://www.big.pl/baza-wiedzy/przed...warto-wiedziec . Dług nie przedawnia się z urzędu, koniecznie jest podniesienie zarzutu przedawnienia na drodze postępowania cywilnego. Warto wiedzieć, że dług przedawniony dalej może być przechowywany w Rejestrze Dłużników BIG, z odpowiednim oznakowaniem. Jeśli dłużnik będzie wnioskować o kredyt to bank informację o takim długu zobaczy.

kamil222221 Człowiek z aspiracjami
    Na DoFo od
    Sep 2021
    Siła Reputacji
    0

Na pewno bardzo dużo osób zainteresuje się tym wątkiem. Jestem tego pewny na 100 procent.

EsteraB984 Człowiek z aspiracjami
    Na DoFo od
    Mar 2022
    Siła Reputacji
    0

Długi mogą się przedawnić jak najbardziej. Ulega przedawnieniu, jeśli od momentu wymagalności roszczenia upłynie określony przez prawo okres np. zwykle 3, 5 lub 10 lat w zależności od rodzaju długu i wierzyciel nie podjął skutecznych działań prawnych w tym czasie. Są tez oczywiście kancelarie oddłużeniowe jak np. tutaj https://kancelariagmb.pl/produkt/kon...-oddluzeniowa/

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)