+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Rozwoj fizyczny czlowieka.

Hybrid View

Porządny Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Avatar Porzadny
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    33

Domyślnie Rozwoj fizyczny czlowieka.

Tak sie zastanawiam. Do jakiego wieku czlowiek moze sie rozwijac jesli chodzi o sprawnosc fizyczna? Wiadomo, ze gdzies musi byc ten limit gdzie niestety pozniej juz jest tylko spadek.

Najpopularniejsze wątki w tym dziale:

JaMajka Kryształ nie człowiek JaMajka Kryształ nie człowiek JaMajka Kryształ nie człowiek JaMajka Kryształ nie człowiek JaMajka Kryształ nie człowiek JaMajka Kryształ nie człowiek JaMajka Kryształ nie człowiek Avatar JaMajka
    Na DoFo od
    Aug 2007
    Siła Reputacji
    28

Domyślnie Odp : Rozwoj fizyczny czlowieka.

Cytat Napisał Porzadny Zobacz post
    Tak sie zastanawiam. Do jakiego wieku czlowiek moze sie rozwijac jesli chodzi o sprawnosc fizyczna? Wiadomo, ze gdzies musi byc ten limit gdzie niestety pozniej juz jest tylko spadek.
    Hmmm... wygląda mi na to, że do pewnego stopnia jest to cecha indywidualna- niektórzy "rozwijaja się" do 7 roku życia... potem już tylko rosną;p

**************** u-boat Wyborca PISu Avatar u-boat
    Na DoFo od
    Oct 2006
    Siła Reputacji
    0

mój brzuszek też cały czas dojrzewa...

rece opadaja Hitman Świecący przykładem Hitman Świecący przykładem Hitman Świecący przykładem Avatar Hitman
    Na DoFo od
    Jul 2006
    Siła Reputacji
    25

Szczyt mozliwosci przypada na okres 18-25, potem jest juz coraz trudniej uzyskiwac adekwatnie duze rezulataty do ilosci cwiczen.Wiadomo ze jesli nie przestaje sie cwiczyc to mozna stawac sie jeszcze lepszym ale jesli przegapi sie ten najlepszy okres to potem jest juz trudno nadrobic zaleglosci. Silne zalamanie formy nastepuje gdzies miedzy 35 a 40 rokiem zycia.
    Moje dywagacje nie sa poparte zadnym materialem dowodowym

ksiadz mial mnie na kolanach Kamich Człowiek z aspiracjami Avatar Kamich
    Na DoFo od
    May 2006
    Siła Reputacji
    20

Cytat Napisał Hitman Zobacz post
    Szczyt mozliwosci przypada na okres 18-25, potem jest juz coraz trudniej uzyskiwac adekwatnie duze rezulataty do ilosci cwiczen.Wiadomo ze jesli nie przestaje sie cwiczyc to mozna stawac sie jeszcze lepszym ale jesli przegapi sie ten najlepszy okres to potem jest juz trudno nadrobic zaleglosci. Silne zalamanie formy nastepuje gdzies miedzy 35 a 40 rokiem zycia.
    Moje dywagacje nie sa poparte zadnym materialem dowodowym
    ja bym powiedzial ze od 16 do 25 lat jak juz, maly szczegol ale tak sadze, tylko ze w wieku 16 lat trzeba tez miec glowe do cwiczen, zeby nie zrobic sobie krzywdy, jezeli ktos cwiczy rozsadnie w tym wlasnie wieku to moze zrobic duzy postep
    [SIGPIC][/SIGPIC]

stara gwardia NKT sint Człowiek z aspiracjami Avatar sint
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    21

zalezy co masz porzadny na mysli. Jesli chodzi Ci o kondycje i wytrzymalosc czyli tzw. pulap tlenowy to do konca okresu dojrzewania mozesz go sobie wyrobic. Potem nawet jak ta kondycje stracisz to stosunkowo latwo Ci bedzie do wyrobionego poziomu powrocic natomiast uzyskac wyzszy niz miales w okresie dojrzewania jest bardzo ciezko.

Jesli zas chodzi Ci o sile fizyczna to nie ma jakichs sztywnych norm.
    Mistrz ciętej riposty

Porządny Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Porzadny Kryształ nie człowiek Avatar Porzadny
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    33

Czyli jesli chodzi o ta wytrzymalosc i kondycje, ktora wydaje mi sie jest bardziej przydatna w sportach np. biegowych. To wychodzi na to, ze powiedzmy czlowiek 25 letni, ktory ma juz okres dojrzewania za soba. Juz wiecej nie osiagnie albo minimalnie cos tam zdziala.
    Natomiast jesli chodzi o takie sporty jak wyciskanie ciezarow, raczej silowe to mozna sile sukcesywnie zwiekszac do powiedzmy lat 40?
    Dobrze zrozumialem?

stara gwardia NKT sint Człowiek z aspiracjami Avatar sint
    Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    21

Cytat Napisał Porzadny Zobacz post
    Czyli jesli chodzi o ta wytrzymalosc i kondycje, ktora wydaje mi sie jest bardziej przydatna w sportach np. biegowych. To wychodzi na to, ze powiedzmy czlowiek 25 letni, ktory ma juz okres dojrzewania za soba. Juz wiecej nie osiagnie albo minimalnie cos tam zdziala.
    Natomiast jesli chodzi o takie sporty jak wyciskanie ciezarow, raczej silowe to mozna sile sukcesywnie zwiekszac do powiedzmy lat 40?
    Dobrze zrozumialem?
    przypomnij sobie siebie jaka miales kondycje w wieku powiedzmy 16 lat. Mam nadzieje ze dobra albo przynajmniej duzo lepsza niz aktualnie (zakladam tak dlatego gdyz wtedy duzo sie gra w pilke a przynajmniej wiecej niz w wieku 25 lat). Do takiego poziomu jaki miales w wieku dojrzewania czyli w wieku 16-18 lat bedzie Ci bardzo latwo wrocic nawet w wieku 40-50 lat (no chyba ze przytyjesz 50kg), natomiast przeskoczyc ten poziom bedzie Ci cholernie ciezko ale oczywiscie wszystko jest do zrobienia. A cwiczyc oczywiscie jak najbardziej sie oplaca chocby po to aby caly czas utrzymac ten poziom z wieku dojrzewania...

Ps. nie ja to wymyslilem tylko mialem to wtlaczane do glowy na zajeciach z fizjologii to wlasnie z tego powodu co opisalem powyzej uwaza sie ze osoba ktora ukonczyla ktorys tam rok zycia - powiedzmy 20 nie nadaje sie do rozpoczecia sportu kondycyjnego bo jest juz za pozno. Znaczy sie pewnie da sie i ja przygotowac tylko trwa to duuuuzo dluzej a przeciez dla klubow sportowych licza sie szybko sukcesy i zwyciestwa.
    Mistrz ciętej riposty

6b idiota whatever Świecący przykładem whatever Świecący przykładem whatever Świecący przykładem whatever Świecący przykładem Avatar whatever
    Na DoFo od
    Dec 2005
    Siła Reputacji
    28

z tego wynika, ze dla mnie nie ma sensu rzucanie fajek i wziecie sie za bieganie czy jazde na rowerze?
    bez przesady

No Gain Without Pain MaT  - Chcesz mieć z nim dzieci MaT  - Chcesz mieć z nim dzieci MaT  - Chcesz mieć z nim dzieci MaT  - Chcesz mieć z nim dzieci MaT  - Chcesz mieć z nim dzieci MaT  - Chcesz mieć z nim dzieci Avatar MaT
    Na DoFo od
    Dec 2005
    Siła Reputacji
    29

A, ja powiem tak: Tyle teorii ile ludzi na ziemi.

Na DoFo od
    Oct 2005
    Siła Reputacji
    33

Akurat jesli chodzi o przedzial wiekowy, ktory wspomniales to czasy szkolne wiec mialem dosc dobra kondycje. Nie mowie, ze bylem mistrzem ale w czolowce ogony robilem.

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)