mozna by zaczac od tego ze spedzacie zbyt duzo czasu na glupim forum internetowym zachowujac sie jak lwice broniace swoich lwiatek![]()
Dzisiaj sobota a tu jak zwykle stale aktorki okupuja forum![]()
Polki to masochistki
Co robi Polka w sobotę? Najczęściej sprząta lub pracuje. A chciałaby… wyjechać za miasto, imprezować lub poleniuchować w domu. Tak wynika z sondaży przeprowadzonych w portalu kobieta.dziennik.pl
Zapytaliśmy nasze Internautki jak chciałyby spędzać sobotę. Najwięcej, bo co piąta, marzy o tym by wyjechać za miasto, trochę mniej (18 procent) chce leniuchować w domu a prawie 16 procent - imprezować. Około 13 procent Internautek wolałoby spotykać się ze znajomymi, lub chodzić do kina, teatru, na koncerty. Zaledwie 9 procent chciałoby spędzać czas z rodziną, a najmniej (7 procent) czytać książki. Tyle naszych "pobożnych życzeń".
A co tak naprawdę robimy?
Otóż najczęściej generalne porządki! Przyznało to aż 23 procent Internautek, które uczestniczyły w naszej drugiej sondzie. Mniej, bo niespełna 17 procent pracuje w soboty zawodowo. Reszta próbuje odpoczywać. Cóż, gołym okiem widać jak duża jest rozbieżność między naszymi marzeniami a "realem"? Co na to eksperci?
- Polskie kobiety są masochistkami. My się lubimy zamęczać i potem jeszcze czerpać przyjemność z tego, że się możemy poużalać nad sobą, nad tym jak poświęcamy się rodzinie - uważa Aleksandra Jodko, psycholog z warszawskiej Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. - W ten sposób powielamy stereotyp kobiety, jaki obowiązuje w naszej kulturze. Chodzi o przekaz pokoleniowy: nasze babcie, które miały trudne życie, poświęcały się dla naszych mam, mamy dla nas - a potem nam to wypominały - i my też poświęcamy się dla naszych dzieci i też będziemy im to wypominać. W ogóle nie ma u nas kultury mówienia o tym co się zrobiło dla siebie. To jest źle postrzegane.
Nieco inaczej widzi to prof. Maria Jarosz, socjolog z Polskiej Akademii Nauk. - Polki żyją tak, jak tego od nich wymaga rzeczywistość: dom, rodzina, praca. A marzą o tym czego im brakuje - odpoczynku, zabawy, życia towarzyskiego. Jest nawet takie powiedzenie: jeżeli nie ma czegoś w życiu to jest w pieśni. Nie dziwi mnie ta rozbieżność między oczekiwaniami a rzeczywistości. Myślę, że gdyby jej nie było, byłoby jeszcze gorzej. Bo tak przynajmniej kobiety mają motywację do działania. Można sądzić, ze jak się postarają to osiągną swoje - twierdzi socjolog.
a moze by tak zaczac od tego ,ze przecietna Polka zapi****a w tygodniu wiecej godzin niz powinna i cieszy sie ,ze ma prace
a jak wraca do domu to zajmuje sie nim i dziecmi ( jesli je ma ) i mezem ,ktory np wraca z pracy i na pewno nie mysli o tym by sie brac za sprzatanie
w sobote jesli pracuje to tez ma malo czasu aby zrobic cos wiecej niz by chciala a co tu jeszcze marzyc o wypadzie gdzies ze znajomymi???
a giertych chce zeby miala jeszcze wiecej dzieci i jeszcze wiecej obowiazkow![]()
Najpopularniejsze wątki w tym dziale:
[SIGPIC][/SIGPIC]
mozna by zaczac od tego ze spedzacie zbyt duzo czasu na glupim forum internetowym zachowujac sie jak lwice broniace swoich lwiatek![]()
Dzisiaj sobota a tu jak zwykle stale aktorki okupuja forum![]()
Ja tam sie nie znam ale moge powiedziec co zaobsewowalem u polskich kobiet zarowno w kraju jak i tutaj -zachowują sie identycznie.
Gdy jest zorganizowana jakas impreza w domu non stop biegaja do kuchni i nie usiada na chwilke zeby rozkoszowac sie chwila. Nie impreza to musi byc ciagla praca,
- moze sie napijecie kawki albo herbatki.
- mam pyszne ciasto zaraz przyniose.
- a nie jest wam za zimno a moze za cieplo?
- zjecie troszke bigosu? zaraz podgrzeje i przyniose.
itd itp.
Za kazdym razem odpowiadajac ze nic ci nie potrzeba stajesz sie jej wrogiem i bedzie ci to wypominala do smierci ze u niej placka nie zjadles bo na pewno ci nie smakowal.
Gdy probujesz ja wyreczyc to tez ci sie dostanie bo to ona najlepiej doprawi salatke i to ona bedzie swiecic oczami jak cos nie wyjdzie.
Probuje te biedne kobity posadzic na moment zeby sie z nimi napic albo po prostu porozmawiac ale nie one siedza jak na szpilkach i juz musza leciec do kuchni bo moze ktos sie bedzie chcial napic herbaty.
To samo ze sprzataniem ile razy prosze zone zebysmy to olali i pojechali sobie gdzies razem, ale nie bo ona nie bedzie mogla przestac myslec ze gdzies leza nie wyprane skarpety albo kurz na telewizorze nie zostal wytarty.
Mozna sie zalamac.
Wiem ze koiety sa biedne i ucisnione i to one maja wszystko na glowie bo facetom nie mozna powierzyc nawet zakupu masla - on zawsze kupi za drogie i do tego z cholestrolem ktory jest tak bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia maslo jest w kostce a my kupujemy w oselce i ma wiecej w sobie wody niz masla.Dlatego wlasnie baby maja przesrane![]()
zależy jaka praca, ale faktem jest że wiekszośc kobiet ale i facetów w soboty pracuje, nie że chcą ale muszą no bo co mają zrobic? jeżeli już ktoś nie pracuje bo ma 5 dniowy tydzien pracy to okej, może sie tam czymś zająć w domu, ale żeby sie ktoś uzalał nad sobą ze sie poswieca i inne tego typu gówna nie przechodzą. jedyne nad czym sie użalają wszyscy i zawsze to za małe zarobki.amen.
Che confusione, sarà perché ti amo
è un emozione, che cresce piano piano
stringimi forte e stammi più vicino
se ci sto bene, sarà perché ti amo.
Io canto al ritmo del dolce tuo respiro
è primavera, sarà perché ti amo
cade una stella, ma dimmi dove siamo
che te ne frega, sarà perché ti amo.
e vola vola si sa, sempre più in alto si va
e vola vola con me, il mondo è matto perché
e se l'amore non c'è
basta una sola canzone, per far confusione
fuori e dentro di te.
alkohol osłabia twoje zęby!
6B - czy Tobie jest naprawde tak ciezko sklecic posta bez podtekstowprzeszkadza Ci w tym brak okreslonego zdania w temacie czy piszesz byle cokolwiek napisac?
![]()
mala prosba , nie wypowiadaj sie jesli ta wypowiedz bedzie ograniczala sie tylko do Twoich przemyslen co i kiedy powinnysmy robic - jesli to forum jest wg Ciebie glupie to jak napisalam juz wczesniej ,zadaj sobie pytanie co TY tu robisz?( choc z gory znam na to odpowiedz)
z pania socjolog sie zgadzam bo taka jest prawda ,ze wiekszosc kobiet zyje tak jak musi a nie tak jak by chciala![]()
ale co do wnioskow wyciagnietych wczesniej ze niby Polki to masochistki bo uwielbiaja jeszcze sie zameczac po pracy ,to juz troche przegieli....
Ciekawe jak bysmy byly postrzegane gdyby faktycznie zaczac postepowac wg tych zasad tzn po pracy wszystko pier****ć i na balety albo do kolezanek na ploty albo w bieszczady![]()
zaraz napisano by - kobiety w Polsce zwariowaly ! nie dbaja ani o dzieci ani o dom tylko uciekaja od swoich obowiazkow....itp
Ja nie naleze akurat do tych ,ktore sobie szukaja zajecia na sile ,kazdy wolny czas staram sie spedzac na czyms co sprawia mi przyjemnosc ( ale lubie miec czysto i wole swoje domowe obiadki) Mam jednak mnostwo kolezanek ,ktore spelniaja sie w domowych pracach ( nie wiem jak, ale to mozliwe
) , kochaja prace w swoich ogrodkach i zajmowanie sie gromadka dzieci.Nie wiem czy nalezy nazywac je masochistkami
Mezowie ich jezdza sobie na narty w Alpy albo na safari do Afryki a one wola zacisze domu.Mysle ze takich kobiet jest wiele nie tylko w naszym kraju, a juz przyklad mlodego pokolenia dziewczat udowadnia ,ze one to raczej nie beda sie zapracowywaly
![]()
[SIGPIC][/SIGPIC]
Wenus gdy zaczniesz tu swoja dyktature poparta funkcja badz pewna ze zostawie Cie ze slodziakami,wtedy bedzie pieknie i nikt nie bedzie Cie irytowal.
Co do tematu to osobiscie uwazam to za jakies idiotyczne tlumaczenie ludzkiej nieudolnosci i braku zaradnosci poparte sondazem,sondaze maja to do siebie ze ......,no wlasnie wiesz jak przeprowadza sie badania do sondazy ?![]()
Laski fajne macie avatorki
zostawisz mnie? naprawde? ( z moimi slodziakami - ciekawe ktory ze slodziakow jest moj hm.. hm...)
...i gdzie Ty sie podziejesz? gdzie bedziesz pisal?
pomyślmy.......................................... .............![]()
![]()
a moze znow zalozysz swoje forum 6-biegowego? Tam byli wspaniali ludzie ( nie tam jakies slodziaki) i pisali ciekawe posty ...........
szkoda ze tak malo osob stad mialo okazje je poczytac - moze wowczas nie mialbys tak zapchanej skrzynki PW![]()
no ale kazdy z nas ma jakas ciemna strone - Ty swoja pieknie wybieliles i jestem pelna uznania![]()
[SIGPIC][/SIGPIC]
jest taki typ ludzi-cierpietnicy,oni musza cierpiec,a ze kobiet w tej kategorii jest wiecej (chyba),no to juz nie nasza wina.
znam babki ktore czerpia z tego jaka zboczona przyjemnosc,to cos jak zakonnice zamkniete z murem.
bierze sie to chyba z modelu wychowania,na wioskach tego wiecej.
MIESZKAM W POKOJU Z PALMĄ
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)