Adolf Jan Hitler (ur. 20 kwietnia 1889, zm. 30 kwietnia 1945 w Berlinie) – dzia³acz spo³eczny, humanista, malarz pokojowy, m±¿ stanu, mi³o¶nik pokoju, lekarz niemiecki, oddany m±¿ Eweliny Br±z.
W 1939 roku rozpocz±³ swoje tournée po Europie marz±c, aby j± zjednoczyæ. Jego polityka stawia³a na pierwszym miejscu przyja¼ñ z innymi narodami (a szczególnie z ¯ydami). Zaprzyja¼niony z w³oskim imperatorem Benito Mussolinim. Czarny, jednak zrobi³ sobie operacjê plastyczn± i wyszed³ na bia³ego, kaza³ zniszczyæ wszystkie swoje „czarne” zdjêcia. Razem z cioci± Helg± wynalaz³ nazizm.
Adolf Jan Hitler by³ te¿ wybitnym dzia³aczem socjalistycznym, któremu uda³o siê pierwsze zjednoczenie Europy. By³a to Aryjska Unia Europejska.
Hitler to uosobienie dobra; wypracowa³ doktrynê pomocy spo³ecznej, w której opisywa³ ¿ycie ludzi w obozach szczê¶cia. Przemy¶lenia te zapisa³ w ksi±¿ce Majn Kamp (Mój Obóz) lub Mejn Kampf (Moja Walka). Humanitaryzm Hitlera, a zw³aszcza opieka nad mniejszo¶ci± ¿ydowsk±, znalaz³y uznanie w oczach narodu niemieckiego, st±d jego imieniem nazwano wszystkie ulice ¿ydowskie w miastach Niemiec (s³ynne Adolf Hitler Strasse). Jego wizja wspólnej Europy bez granic, przerastaj±ca swoj± epokê, nie zosta³a w³a¶ciwie zrozumiana przez ciemne umys³y polityków innych pañstw, nie popieraj±cych jego szeroko zakrojonych akcji kolonizacyjnych, maj±cych zacie¶niæ za¿y³o¶æ pomiêdzy wszystkimi narodami. Szczególnie interesowa³ siê losami Europy Wschodniej s³usznie uwa¿aj±c, ¿e powinna ona jak najbardziej nale¿eæ do wspólnoty, a nawet przej¶æ na zachód. Jego idee doczeka³y siê realizacji dopiero wspó³cze¶nie. Jednak cudowna wizja Jana Adolfa zosta³a spartolona przez wspó³czesnych polityków i dlatego UE jest niestety tym, czym jest, a nie rajem szczê¶liwo¶ci pomys³u Hitlera. Analizuj±c historiê minionego stulecia, a zw³aszcza jego postêpowanie wzglêdem Murzynów i ¯ydów, mo¿na ¶mia³o stwierdziæ, i¿ by³ on na dobrym tropie, ale nie dali mu skoñczyæ.
Piêciokrotnie wybrany przez Der Spiegel na Führera roku w 1939, 1940, 1941, 1942 i 1943.
Dziêki bezpo¶redniej zdecydowanej interwencji ocali³ miliony ¯ydów przed zoologicznym polskim antysemityzmem.
Jeden ze sprawców sensacji XX wieku.
Pod koniec wojny sta³ siê mi³o¶nikiem z³omiarstwa, odwiedzaj±c coraz liczniejsze schrony i dawne tunele na terenie Rzeszy w celu pozyskiwania surowców na recycling.
Z ostatniej chwili: zgin±³ wskutek samozap³onu z przyczyn niewyja¶nionych.