Napisał
Selena
BISZKOPT:
5 zółtek
5 białek
2/3 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką (nie bułką tartą).Ubic mikserem białka i gdy bedą średnio ubite dodawać po trochu 2/3 szkl. cukru ciagle ubijajac aż bedą lsniące i gęste jak krem.Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku miksując pomiędzy ok.10 sekund.Dodac mąkę i delikatnie wymieszać ręką lub łyżką. Przelać do formy i piec na złoty kolor do momentu aż zacznie odstawać od brzegów (ok. 30min.)Wyrasta dość spory wiec można go przekroic na dwie części i druga wykorzystać do innego ciasta.Odstawic do wystygniecia
MASA TRUSKAWKOWA
1/2 kg truskawek (moga byc mrożone)
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuscic w 1 szkl wody i poczekać aż ostygna. Truskawki zmiksować dodając galaretkki.Szybko wyłożyć na biszkopt