PDA

Zobacz pełną wersję : Podzial neostrady



Enemigo
22-10-05, 22:58
Jak podzielic neostrade na 2 kompy i jaki polecacie do tego sprzet, kurwa nigdy nie mailem do czynienia z neostrada :11:


Pomozcie Ziomy :92:

araj
22-10-05, 23:17
jak 2 kompy w 1 mieszkaniu, to najtaniej-karta sieciowa w kompie, do którego podłączony modem i kabel z tej sieciówki do 2 kompa(do sieciówki też)...wada:1 komp musi być włączony,zeby 2 miał net

6 biegowy
22-10-05, 23:24
Natepnym wyjsciem bedzie SWITCH albo router .
Oto przyklad
http://neostrada.info/routery.php?routery=vigor2500

Dark Tidus
22-10-05, 23:35
ja to mam mix taki ze mam radiowo od sasiada i druga karta zwykla kablem do drugiego kompa gdzie i na moim mam udostepnienie polaczenia a na drugim kompie mam wszystko na automata i mi dziala

Enemigo
23-10-05, 01:48
Kompy w jednym mieszkaniu, czyli potrzebuje tylko troche kabla, zaciskarke i router?

araj
23-10-05, 02:00
Kompy w jednym mieszkaniu, czyli potrzebuje tylko troche kabla, zaciskarke i router?tak...ale najtaniej, to ci napisałem jak....

Dark Tidus
23-10-05, 02:12
no mozesz albo neostrada>komp1>router>komp2
albo neostrada>komp1>kabel cross>komp2

araj
23-10-05, 02:17
no mozesz albo neostrada>komp1>router>komp2
albo neostrada>komp1>kabel cross>komp2to po co mu router, jak i tak musi być włączony 1 komp,żeby dawał sygnał do routera...po prostu--neo>komp>z sieciówki kabel>2 komp.....ja tak jechałem w Polsce z 2 lata, a jezeli chodzi o router, to musi być chyba taki(jak chcemy 2 niezalezne od siebie kompy),żeby miał wejscie sygnału usb bezposrednio z modema

araj
23-10-05, 02:20
enemigo, kup tylko kabel, jak nie masz zaciskarki, to kup 1 normalny kabel sieciowy, utnij go na pół i w te miejsce włóz tyle metrów ile ci trzeba(zachowująć oczywiscie kolory żył)

Dark Tidus
23-10-05, 02:44
najtansze rozwiazanie: kup ile chcesz kabla, 2 koncowki i zaciskaj metoda mlotek-srubokret, jak trafisz na dobry srobokret (szersza koncowka plaska ale nie za duza) to nawet fajnie sie zaciska :) juz kilka razy tak robilem... a jak nie to mozesz isc do sklepu z kompami spytac czy nie maja pozyczyc zaciskarki zacisnac, ja tak tez raz zrobilem, ewentualnie jakis sklep z kablami i rupieciami (niekiedy takie sa) albo zagadaj do kumpla z sieci czy jego admin nie ma, najczesciej ma ktos w duzej sieci swoja.

6 biegowy
23-10-05, 03:37
Oto graficzny przyklad
http://www.homenethelp.com/web/howto/images/net-share-diag2.gif

[ Dodano: 2005-10-23, 02:38 ]
http://www.homenethelp.com/web/howto/images/net-share-diag1.gif

[ Dodano: 2005-10-23, 02:39 ]
http://www.gyre.co.uk/images/broadband_router_1.png

[ Dodano: 2005-10-23, 02:41 ]
To wg. mnie bylo by najszybszym i najwygodniejszym wyjsciem
http://www.bearington.com/tim/Resume/RP614bottomlabel.jpg

W tym przypadku komputery dzialaly by niezaleznie od siebie

[ Dodano: 2005-10-23, 02:44 ]
Przyklad (mysle o 4 portowym)
http://www.networld.pl/news/72320.html

Simmek
23-10-05, 11:07
To wlancznie jednego aby na drugim byl net czasem sie nie sprawdza :(
Zwykly switch jak neo jest na RJ
a jakis router jak na telefon
jeszcze na chama mozna rozdzielic przewod, ale wtedy na 2 czesto nie dziala rownoczesnie

Goerres
23-10-05, 12:29
ja tam mam zwykly mostek sieciowy do ktorego podlaczam kabel net i 2 kable sieciowe. A co do kabla sieciowego jesli chcesz polaczyc komp do kompa, to pono jakis trzeba nadzwyczajny (czy skretka czy koncenrtyk, nie wiem, sprzedawcy ci w sklepie powiedza pewno)

Dark Tidus
23-10-05, 12:50
kabalki maja isc tak:

http://www.cisco.com/warp/public/701/14-g_small.gif