Zobacz pełną wersję : strony
jakie są dobre strony jakiejkolwiek religii? czy religia przyczyniła się do czegoś dobrego? Bo do ilu złych rzeczy to wie kazdy
yyy hmmm pomoc bliznim karmienie ubogich misje w afryce i edukcja dzieci zapewnianie im pozywienia yy ogolnie liczne wsparcie potrzebujacych
ale to wszystko blaknie pod wielkim złem jakie religia stworzyła i tworzy [islam teraz] nic super nie zdziałali
ale to wszystko blaknie pod wielkim złem jakie religia stworzyła i tworzy [islam teraz] nic super nie zdziałali
mylisz islam z extremistami. fundamentalizm chcrzescijanski nie jest wcale lepszy...
hmm dobre strony... :10:
:124:
karmienie ubogich misje w afryce i edukcja dzieci
tjaa... "Zrób znak krzyża, to dostaniesz cos do jedzenia...". a afrykańczykom są potrzebne lekarstwa, środki antykoncepcyjne, bo tam szaleje aids, a nie chrześcijaństwo i edukacja o bogu :32:
yyy hmmm pomoc bliznim karmienie ubogich misje w afryce i edukcja dzieci zapewnianie im pozywienia yy ogolnie liczne wsparcie potrzebujacych
z tego co mi wiadomo nie tylko kosciol robi takie akcje...
dobre strony religii? gdybym żyła kilka wieków wstecz to nie musiałbym zastanawiać się nad samobójstwem, sami by mnie na stosie spalili :) inkwizycja to była dobra rzecz... dobre boskie narzędzie w rękach pazernego i zakłamanego kleru...
Vito Andolini
11-02-06, 09:45
jakie są dobre strony jakiejkolwiek religii?
ludzkosc przetrwala tylko i dzieki religii
czlowiek nie moze zyc bez potrzeb emocjonalnych , a religia je uzupelnia
nasz gatunek jest tak spaczony ze 90% dawno zapomnialo o stworcy
mam nadzieje ze bede jego gniewnym mieczem podczas dni sadu nad waszymi duszami....... :99:
[ Dodano: 11-02-2006, 10:47 ]
ps. niewazna jest religia bo Bog jest tylko jeden a wiele drog prowadzi do niego . tak naprawde jest istotne czy go znalezlismy , i w jaki sposob mu oddajemy czesc :84:
mam nadzieje ze bede jego gniewnym mieczem podczas dni sadu nad waszymi duszami....... :99:
ps. niewazna jest religia bo Bog jest tylko jeden a wiele drog prowadzi do niego . tak naprawde jest istotne czy go znalezlismy , i w jaki sposob mu oddajemy czesc :84:dzień sądny? przeto bóg jest miłosierny. tak jest w PŚ. także nierozumiem czemu jest piekło ponoć jak Bóg powinien wybaczyć wszystko każźdemu
Buddyści nie mają boga i jakoś sobie radzą. Z tego co wiem, to bardzo pokojowa religia i w jej imieniu chyba nie było żadnych wojen ani prześladowań.
Człowiek bez religii był by jak zwierze. To wiara nadaje nam ramy zachowań. Co by było, gdyby ludzie w starożytności nie znali religii. Wyrżneli by się, a tak wiedzieli i iwerzyli, ze jeżeli zabiją człowieka zostaną ukarani. Religia nadaje życiu ramy tego co wolno i nie wolno.
Vito Andolini
13-02-06, 07:28
dzień sądny? przeto bóg jest miłosierny. tak jest w PŚ. także nierozumiem czemu jest piekło ponoć jak Bóg powinien wybaczyć wszystko każźdemu
jezeli istnieje DOBRO to musi istniec tez jego przeciwienstwo czyli ZLO . To sa dwa pierwiastki meski i zenski . w sensie ze wszystko ma swoje przeciwienstwo
Dziadzia , nie opieraj zlozonosci Boskich planow na takiej ksiazeczce jaka jest biblia :32:
to po co pieprzenie o "wolnej woli" skoro powiedzial tez ze jak z niej skorzystasz to masz przerabane? i jak ma sie do tego wszystkiego jego nieskonczone milosierdzie?
Przecież religja głosiła o końcu Świata a tu co jakaś pomyłka????
Sam niewiem co tu jest grane i wco juz wieżyć chyba TYLKO w wyższość władzy pieniądza na tym Świecie bo to on nim rządzi...
TYLKO w wyższość władzy pieniądza na tym Świecie bo to on nim rządzi... masz racje NA TYM ŚWIECIE - ale pzreciez jest tez inny świat i tam już mamona nie ma mocy
Człowiek bez religii był by jak zwierze. To wiara nadaje nam ramy zachowań. Co by było, gdyby ludzie w starożytności nie znali religii. Wyrżneli by się, a tak wiedzieli i iwerzyli, ze jeżeli zabiją człowieka zostaną ukarani. Religia nadaje życiu ramy tego co wolno i nie wolno.
y, niekoniecznie..... sa jeszcze ludzie ktorzy w Boga nie wierza i nie zabijaja innych, nie kradna itd itp...
sa jeszcze ludzie ktorzy w Boga nie wierza i nie zabijaja innych, nie kradna itd itp.
bo to reguluje głównie prawo... to prawo nakazuje czlowiekowi odpowiednie zachowania.
ps. niewazna jest religia bo Bog jest tylko jeden a wiele drog prowadzi do niego . tak naprawde jest istotne czy go znalezlismy , i w jaki sposob mu oddajemy czesc :84:
swiete slowa!!! The more I think about it the more difficult it seems.
religia jest tak samo jak inne rzeczy jest tylko narzedziem w rekach czlowieka... ludzie zle rozumieli PIsmo Swiete, nie uwazam ze religia chrzescijanska wyrzadzila komus krzywde, to ludzie wyrzadzaja krzywde powolujac sie na Pismo Swiete, przez co bluznia podwojnie wobec Boga.
I pray my LORD! GOd forgive them
Vito Andolini
14-02-06, 07:14
Sam niewiem co tu jest grane i wco juz wieżyć chyba TYLKO w wyższość władzy pieniądza na tym Świecie bo to on nim rządzi...
czlowiek rodzi sie bez niczego i .... bez niczego umiera...........
bo to reguluje głównie prawo... to prawo nakazuje czlowiekowi odpowiednie zachowania. ale na początku nie było innego prawa jak religijne, a dopiero potem zaczeto tworzyć kodeksy.
ale na początku nie było innego prawa jak religijne, a dopiero potem zaczeto tworzyć kodeksy.
mysle ze prawo powstalo by tak czy tak, w koncu jakiś ludź by wykminił ze tak nie moze dalej byc... a Kodeks Hammurabiego byl oparty na religii? jaki bóg by kazał odpłacać złoczyńcy mniej wiecej tym samym?
Kodeks Hammurabiego byl oparty na religii? aprawo mojrzeszowe na czym bylo oparte np kazal kamienowac cudzoloznice he zawsze eligia dawala podwaliny prawa
[ Dodano: 14-02-2006, 18:04 ]
tjaa... "Zrób znak krzyża, to dostaniesz cos do jedzenia...". a afrykańczykom są potrzebne lekarstwa, środki antykoncepcyjne, bo tam szaleje aids, a nie chrześcijaństwo i edukacja o bogu a ja uwazam ze zycie w swiadomosci tez jest dobre a takie zeczy jak lekarstwa i td tez dostaja od kosciola jak zwykle palniesz a nie znasz sprawy
[ Dodano: 14-02-2006, 18:08 ]
to po co pieprzenie o "wolnej woli" skoro powiedzial tez ze jak z niej skorzystasz to masz przerabane? i jak ma sie do tego wszystkiego jego nieskonczone milosierdzie? wlasnie objawem milosierdzie jest danie wolnej woli
wg mnie chyba jedyna dobra strona religii jest wiara,ze po naszej smierci czeka nas cos lepszego (ale i tak nie wszystkich :32: )a poza tym to tylko same zle strony mi wychodza (przykre ale prawdziwe).Mimo tego ze nasza religia glosi i nawoluje do milosci wlasnie w imie wiary i Boga ludzie od pokolen ida na wojny.Wlasnie religia jest jednym z najwiekszych powodow konfliktow na swiecie i to ona nieuchronnie doprowadzi nas do kolejnych wojen :(( Moze zbyt czarno to widze ale takie jest moje zdanie..
a ja uwazam ze zycie w swiadomosci tez jest dobre a takie zeczy jak lekarstwa i td tez dostaja od kosciola jak zwykle palniesz a nie znasz sprawy
taaaak, juz widze misjonarza, ktory pokazuje murzynom kondoma, i demonstruje na bananie jak sie go zakłada :loser:
aprawo mojrzeszowe na czym bylo oparte np kazal kamienowac cudzoloznice he zawsze eligia dawala podwaliny prawa
a pamiętasz przypowieść o jakiejś dziwce, ktora chcieli ukamieniować, a dżizys ją obronil mowiac, ze kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem? widac prawo mojżeszowe nie za bardzo zgadzalo sie z religia, skoro sam krajst zakazal tego, co bylo, wg tego co napisales, zgodne z prawem...
i kto tu nie ma pojęcia o czym mowi? albo z przekory, albo ślepo i bezmyślnie bronisz wiary.,... :loser:
i kto tu nie ma pojęcia o czym mowi? albo z przekory, albo ślepo i bezmyślnie bronisz wiary.,... ja przynajmniej mam w co wierzyc a ty no coz
ja przynajmniej mam w co wierzyc a ty no coz
ja nie potrzebuje boga zeby sobie tlumaczyc rozne rzeczy... ja wierze w siebie.
a na reszte mojego postu widac nie masz co powiedziec :D
wg mnie chyba jedyna dobra strona religii jest wiara,ze po naszej smierci czeka nas cos lepszego (ale i tak nie wszystkich :32: )a poza tym to tylko same zle strony mi wychodza (przykre ale prawdziwe).Mimo tego ze nasza religia glosi i nawoluje do milosci wlasnie w imie wiary i Boga ludzie od pokolen ida na wojny.Wlasnie religia jest jednym z najwiekszych powodow konfliktow na swiecie i to ona nieuchronnie doprowadzi nas do kolejnych wojen :(( Moze zbyt czarno to widze ale takie jest moje zdanie..Zgadzam sie.z rewligii ładne jest tylko załozenie życia po śmierci, optymistycznie nastraja. ALe ale. Życie WIECZNE? Czy ktoś z obecnych tutaj chciałby być wieczny? Żyć miliony lat? Przecież to byłoby idiotyczne.......
...no niby tak tyle ze nikt z nas niewie co oznacza to czekajace nas WIECZNE ZYCIE i jakiego bytu dotyczy
Moze takiego ,w ktorym warto zaistniec :10: Tylko ja taka kiepska katoliczka jestem to mnie pewnie ono ominie :124:
O wy sludzy szatana...
ZŁOOOOOOOOOOOOO :81:
TO CZŁOWIEK ZAWSZE TWORZYŁ SOBIE BOGÓW, NIE ZAŚ ONI JEGO, itd itp... :D
jestem przekonana, ze dzieki Bogu, i wierze zycie na Ziemi jest piekne...
ladne zalozenie zycia po smierci... oczywiscie to jest ladne i pozytywne... ale ile jest rownie pieknych stwierdzen...
ale znacie tylko to jedno, bo dzieki niemu bezpiecznie sie czujecie ze nie przeminiecie...
Vito Andolini
15-02-06, 08:11
Tylko ja taka kiepska katoliczka jestem to mnie pewnie ono ominie
nie przypisuj prawdy katolicyzmowi , bo tak nie jest
jest tak:
jeden Bog
i wiele drog i sciezek prowadzacych do niego
czy wiesz ile muzulmanow znalazlo droge? wiesz ze przecietni islamisci sa bardzo religijni i o wiele bardziej ludzcy od katolikow przesmiewcow? nie mowie tutaj o terrorystach extermistach i innym gownie tylko o prawdziwym religijnie zyjacym spoleczenstwie ....
O wy sludzy szatana...
sa zagubieni , ale gdy nadejdzie pora i czas , gdy beda starzy , codziennie beda chodzic do kosciola , teraz myskla ze maja czas , ale wtedy moze byc juz zA POZNO... [Only registered and activated users can see links]
Sentyment calkowicie sie z Toba zgadzam bo wiesz co mowisz
O wierze dotyczacej mnie samej nie bede tu jednak rozmawiac bo i nie czas i nie miejsce,wypowiedzialam sie ogolnie o tym co mysle pomimo tego ze jest to przykre :((
Ludzie musza sie jeszcze wiele nauczyc zeby odkryc w sobie prawdziwa wiare(pamietam takie zdanie..gdybyscie mieli wiare jak ziarnko gorczycy gory moglibyscie przenosic-chyba nic nie przekrecilam ?dawno nie czytalam PS)Nie przecze jednak ze jest wielu prawdziwie wierzacych i podziwiam ich za to(taki byl nasz sp K.Wojtyla :((: )
ełe piotruś
15-02-06, 16:42
jak jestes ksiedzem to mozesz czesac kase od naiwnych
ja nie potrzebuje boga zeby sobie tlumaczyc rozne rzeczy... ja wierze w siebie.
a na reszte mojego postu widac nie masz co powiedziec odpowiem znanym ci juz txtem poprostu pierdole a Bog wciaz wiezy w twoje nawrucenie i czeka na cibie moze zrozumiesz wkoncu kiedys al;bo jak staniesz u bram niebios narzie bede sie za ciebie modlil
wale to
zawsze tak mowisz jak nie wiesz co powiedziec:D
narzie bede sie za ciebie modlil
yeeah.. whateva nigga :D
zawsze tak mowisz jak nie wiesz co powiedziec:D zawsze to mowie jak mam cos w krainie zachodzacego slonca
zawsze to mowie jak mam cos w krainie zachodzacego slonca
ale jednak podjales temat...wiec jednak nie masz tego w dupie, po prostu nie wiesz co napisac :D
odpowiem znanym ci juz txtem poprostu pierdole a Bog wciaz wiezy w twoje nawrucenie i czeka na cibie moze zrozumiesz wkoncu kiedys al;bo jak staniesz u bram niebios narzie bede sie za ciebie modlil
ale bog jest wszechwiedzacy i juz wie zanim sie urodzimy czy bedziemy religijni, czy nie, wiec czemu pozwala sie rodzic niereliginym?
czemu rodza sie seryjni mordercy i ludzie, ktorzy całe zycie sa "warzywem"
takich pytan jest milion :)
dobra strona religji jst to, ze niczego zlego nie uczy (mowie o rel. katolickiej) kaze szanowac innych itd itp, wiec jest w sumie pozytywna.
znowu wygrzebal cos :)
a co nie mozna?
chcialem podyskutowac :)
a odpowiedzi nie dostalem :(
ale bog jest wszechwiedzacy i juz wie zanim sie urodzimy czy bedziemy religijni, czy nie, wiec czemu pozwala sie rodzic niereliginym?
czemu rodza sie seryjni mordercy i ludzie, ktorzy całe zycie sa "warzywem"
takich pytan jest milion :)
dobra strona religji jst to, ze niczego zlego nie uczy (mowie o rel. katolickiej) kaze szanowac innych itd itp, wiec jest w sumie pozytywna.
wszystko co robimy jest religijne, kazda akzcja bo i tak jestesmy w chuj czescia boskiego planu