Zobacz pełną wersję : Rekojmia
Mam problem.Chlopak kupil przed swietami w Carry koszule dla taty w prezencie. Okazala sie jednak za mala. Po ponad tygodniu idziemy do sklepu z paragonem, koszulka ze wszystkimi oznakowaniami w celu wymiany na rozmiar bardziej przyjazny tesciowi :)
A tu kuku... kierownik sklepu powiedziala, ze ciuchy mozna reklamowac przed uplywem 7 dni od daty zakupu. Informacja ta nie zostala nigdzie napisana, powiedziana itd (przy zakupie)
Zastanawiam sie czy ten przypadek mozna podciagnac pod rekojmie za wady (uzytecznosc rzeczy jest znikoma)... czyli mam 30 dni od chwili wykrycia wady...
czy w oparciu o KC moge zadac wymiany koszuli??
zawsze możesz próbować, tylko, że wytoczenie procesu napewno przerośnie wartość towaru, a wątpię czy gra będzie warta świeczki, Twój chłopiec mógł się zapytać przy kasie, czy może to jakoś wymienić i w jakim terminie... nie wiem jak jest z tymi prawami konsumetna teraz, ostatnio były jakieś zmiany z uwagi na wejście do Unii Europejskiej, ale te 7 dni na wymianę czy zwrot towaru to chyba jest zgodne z prawem, a pod wadę raczej rozmiaru nie podciągniesz, niestety...
Szukalam w KC... wada jest tez brak uzytecznosci... mi sie tak wydaje... ciekawe co zrobia z to koszula... oddam im... niech sobie maja
ale koszula jest jak najbardziej użyteczna! tylko nie w tym rozmiarze dla tego pana :) gdyby np nie miała dziur na ręce, to bylby brak użyteczności, chociaż zawsze można jej użyć jako szmaty do podłogi...
chujowy sklep, chujowa obsluga, w dobrym sklepie nie powinno byc problemu, ja nawet kiedys metki poodcinalem od koszuli i jednak mi wymienili...
macte animo
15-01-06, 19:35
Z tego co mi wiadomo , to na dzien dzisiejszy sprzedawca nie ma obowiazku wymienic towaru, który nie ma wad. Koszula wady nie miala. Fakt, ze byla za mala obciaza nie sprzedawce, a osobe, ktora ta koszule kupila. To, ze sprzedawcy wymieniaja towar niezaleznie od okolicznosci w ciagu np. 7 dni jest tylko ich dobra wola, posunieciem marketingowym itd.
Z tego co ja wiem rekojmia za wady nie obowiazuje od 2003 roku w kontaktach miedzy detalista a konsumentem... chcialam z siebie idiotke zrobic :)
Co najlepsze poszlam tam i chcieli wymienic ale nie udalo sie bo juz nie mieli tego rozmiaru... szukali szukali i nic... wymienilam na inna i doplacilam