Zobacz pełną wersję : chimichurri
sos do pieczystego z grilla, ale nie tylko.
5 srednio duzych cebul, pokroic bardzo drobno, dwa peczki pietruszki i 8–12 zabkow czosnku, sztange selery, 8–10 ostre papryczki - rowniez bardzo drobno (pietruszke posiekac). 2 pomidory bez skorki i pestek jak wyzej. wymieszac z 2–3 stolowymi lyzkami soli, 1 lyzka cukru i 1 pieprzu – wszystko ladnie wymieszac. 12 lyzek stolowych otcu (ja uzywam balsamico) i okolo 20 lyzek wody zagotowac. goracy wywar wlac do tego co juz gotowe (pietruszka, cebula itd) i mieszajac dolac oleju z oliwek albo co ma sie pod reka - okolo 20 lyzek stolowych. po wystygnieciu do sloika z nakretka i czekac 4 – 7 dni. smakuje super, ostry, oleju, ktory osadzi sie na gorze uzywac do pieczenia – to znaczy smarowac nim mieso podczas pieczenia na grillu. tuz przed zdjeciem miesa u rusztu solic i pieprzyc. smacznego!
kuchciki powinni powitac chlebem i sola smoke w "kuchni" :)
kuchciki powinni powitac chlebem i sola smoke w "kuchni" :)
Kiedyś musi być ten pierwszy raz :)
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Shot at 2007-08-07
dzieki! bo zapomnialem: sloiki trzymac najlepiej w lodowce przez te siedem dni, podobno przyspiesza fermentacje! ja zrobilem taka porcje dzisiaj (wyszly mi trzy sloiki 0,5 litra) i mam nadzieje, ze juz w sobote bedzie ok. jesli ktos z was tez ma zamiar wyprobowac ten przepis - prosze o podanie wynikow.
w nastepnym odcinku podam przepis na sos bearnaise!
jesli ktos z was tez ma zamiar wyprobowac ten przepis - prosze o podanie wynikow.
Poczekamy najpierw czy Ty przeżyjesz niemazaco
co to sztanga saletry?
Saletra -czyli soda
Sztanga czyli coś co waży dużo (tak w każdym razie ja to rozumuję :) )
nie saletry, tylko zielone od SELERA, a sztanga, bo nie bulwa :)
mineczka... ty bys naprawde przez jedna literowke wrzucila torbe saletry do sosu?:96::96::))):)))
ładnie byś rodzinke załatwiła :D
zabic, to by nie zabila, ale niezla by uboat mial sraczke
sos do pieczystego z grilla, ale nie tylko.
5 srednio duzych cebul, pokroic bardzo drobno, dwa peczki pietruszki i 8–12 zabkow czosnku, sztange selery, 8–10 ostre papryczki - rowniez bardzo drobno (pietruszke posiekac). 2 pomidory bez skorki i pestek jak wyzej. wymieszac z 2–3 stolowymi lyzkami soli, 1 lyzka cukru i 1 pieprzu – wszystko ladnie wymieszac. 12 lyzek stolowych otcu (ja uzywam balsamico) i okolo 20 lyzek wody zagotowac. goracy wywar wlac do tego co juz gotowe (pietruszka, cebula itd) i mieszajac dolac oleju z oliwek albo co ma sie pod reka - okolo 20 lyzek stolowych. po wystygnieciu do sloika z nakretka i czekac 4 – 7 dni. smakuje super, ostry, oleju, ktory osadzi sie na gorze uzywac do pieczenia – to znaczy smarowac nim mieso podczas pieczenia na grillu. tuz przed zdjeciem miesa u rusztu solic i pieprzyc. smacznego!
Juz mi sie podoba ,kiedys to wyprobuje:)
mineczka... ty bys naprawde przez jedna literowke wrzucila torbe saletry do sosu?:96::96::))):)))
Dobrze ze wiem do czego sluzy saletra -a na swoje pytanie odpowiedz sobie sam:)
W woli wyjaśnienia po saletrze sie niemiłosniernie "beka" :96:
A szczegolnie gdy ma sie gazy -dodac do saletry soli ,wody i podobno po kłopocie :)
i po co to wszystko komplikowac.
ja np. bym nie dal sztangi saletry wcale